Mardin Turları
Mardin turları, belki de Mardin’in medeniyetler beşiği olması dolayısı ile kültür turlarını sevenler açısından en çok tercih edilen turlar arasında yer almaktadır. Mimari, tarihi, etnografik, arkeolojik ve görsel anlamda zamanın durduğu Güneydoğu illerimizden biri olarak bilinmektedir. Burada yerleşim gerçek anlamda Milattan Önce 4.500’lü yıllara dayanmaktadır. Medeniyetler beşiği olarak bilinmesinin sebebi ise burada pek çok medeniyetin yaşamış olmasıdır. Akadlar, Sümerler, Babiller, Subariler, Mitaniler, Araplar, Bizanslılar, Roma’lılar, Persler, Asurlular, Selçuklular, Artuklular ve son olarak da Osmanlılar Mardin topraklarında yaşamıştır.
Bir kentte ne kadar çok medeniyet yaşamışsa, o kent o medeniyetlerin izlerini nesiller boyu sürdürmektedir. Örneğin, Selçuklular döneminde Mardin’de yaşamış olanlar, kendi mimari özelliklerine uygun yapıları bölgede inşa etmişlerdir. Osmanlıların mimari yapıları farklıdır; Perslerin ise çok daha farklı… Ve Mardin’de tüm bu mimari özelliklere rastlayabilirsiniz. Mardin turları ile bölgeye gittiğinizde ise kendinizi tarihin tozlu sayfalarında hissetmeniz oldukça normal, bir dejavu yaşadığınızı düşünmemelisiniz. Elbette bu durum sadece mimari anlamda değil, kültürel ve pek çok alanda da aynı şekilde geçerliliğini korumaktadır.
Mardin turlarına katılıp da bölgenin taş sokaklarını dolaşmaya başladığınızda, tek bir karede donmayan bu şehrin bir açık hava müzesini andırdığına siz de şahit olacaksınız. Peki Mardin turlarında genellikle neler yapılır, nereler gezilir, neler yenir?
Uçaklı şekilde düzenlenen Mardin turlarında ilk olarak, yakınlığı ve havalimanının orada bulunması dolayısı ile Diyarbakır’a gidilir ki aslında söz konusu ulaşım noktası otobüsle gidildiğinde farklı olabilir. Diyarbakır’a genellikle sabah saatlerinde ulaşılır ve ilk olarak bir kahvaltı yapılır. Ardından da Ulu Cami ve Cahit Sıtkı Tarancı’nın Müze Ev’i gezilir. Rehber eşliğinde gerçekleştirilen bu geziler çok anlamlıdır; çünkü attığınız her adım hakkında çok detaylı bilgilere sahip olursunuz, hem mimari, hem demografik; hem de kültürel açıdan…
Diyarbakır gezisi ve fotoğraf çekim molalarının tamamlanmasından sonra Batman’a geçerek buradan Hasankeyf’e ulaşılır. Bildiğiniz gibi burası yakın zaman içerisinde sular altında kalacaktır. Burada Hasankeyf Kalesi, El Rızık Camii ve gizli Su Tüneli ziyaretleri gerçekleştirildikten sonra Midyat’a geçilir. Burayı Sıla dizisi ile hepiniz aslında çok yakından tanıyorsunuz. Sonraki durak ise Deyrul Umur Manastırı olacaktır. Ardından da Mardin turlarının ilk günü Mardin’e ulaşıp konaklanacak olan otele yerleşim ile son bulur.
Mardin turlarının ikinci gününde ilk ziyaret durağı Savur ve Kilit Köyü olacaktır. Sonrasında Dara Harabeleri’ne gidip burada antik kenti de gezdikten sonra Mardin gezisine başlanır. Deyrul Zafaran Manastırı ve Firdevs Köşkü gezilerinin sonrasında Mardin’in taş sokaklarında yürüyüş başlar. Şehidiye Cami, Ulu Cami, Abbaralar, Şahtana Evi gibi yerleri bu yürüyüş sırasında görebilirsiniz. Kasımiye Medresesi ise günün son gezi noktası olur.
Mardin turlarının üçüncü gününde ise Zinciriye Medresesi ve Hükümet Konağı ziyaretleri yapılır. Kırklar Kilisesi ise son gezi noktası olur ve uçakla Mardin turuna katılanlar için öğle yemeği sonrasında Diyarbakır’a yolculuk başlar. Kendinizi bu açık hava müzesinden sonra şehir hayatına adapte etmekte zorlanmamanız dileği ile.